Mapa weba
HR GB
Modernizacija željeznica
Unutarnja plovidba
Cestovni promet
Zračni promet
Priprema projekata
Tehnička pomoć
Strukturni fondovi Strukturni fondovi

U Osijeku održan 5. sastanak Odbora za praćenje Operativnog programa Promet

U srijedu, 5. studenog 2015. u Osijeku je održan sastanak Odbora za praćenje Operativnog programa Promet 2007.-2013., kojim su predsjedali Luko Vuletić, pomoćnik ministra za fondove EU i Sandrine de Buggenoms, voditeljica Odjela u Općoj upravi za regionalnu politiku Europske komisije sa zamjenikom Christos Gogosom. Na ovom, 5. sastanku Odbora za praćenje, predstavnicima Europske komisije, JASPERS-a i korisnicima projekata predstavljeni su rezultati  i status provedbe Operativnog programa Promet u razdoblju od travnja do rujna 2015. godine.
 
Na sastanku se tako moglo čuti kako je u navedenom razdoblju ugovoreno 15 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i raspisano je pet poziva za dostavu projektnih prijedloga. Također je pojašnjeno kako je u međuvremenu donesena nova Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva čime je nekadašnja Uprava za prometnu infrastrukturu i fondove EU preimenovana u Upravu za fondove EU s funkcijom Upravljačkog tijela Operativnog programa Promet.

 U okviru Operativnog programa Promet trenutno se provodi 76 ugovora od čega ih se 54 provodi u Prioritetnoj osi 1 - Modernizacija željezničkog sustava u Hrvatskoj i priprema projekata u prometnom sektoru, 9 u Prioritetnoj osi 2 - Unaprjeđenje sustava unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj, 10 u Prioritetnoj osi 3- Tehnička pomoć te 3 ugovora u Prioritetnoj osi 4 - Razvoj cesta i zračne luke,  a odnose se na projekte Razvoj Zračne luke Dubrovnik, Ulaz u Luku Ploče i most kopno-otok Čiovo.
 
Uz predstavljene rezultate cjelokupnog Operativnog programa, kroz  osvrt na svaku prioritetnu os, članovima Odbora za praćenje, predstavnicima Europske komisije i JASPERS-a predstavljeni su i pomaci u nekim od projekata.
 
Predstavnici Zračne luke Dubrovnik tako su predstavili napredak u radovima na zračnoj luci, predstavnici Hrvatskih autocesta u radovima na projektu Ulaz u Luku Ploče, predstavnici Hrvatskih cesta u izgradnji mosta Čiovo, obilaznici Vodica i Kaštela (LOT2). Predstavnici Grada Osijeka i Osječko baranjske županije, domaćina sastanka, ovim putem su predstavili projekt izrade Masterplana prometnog razvoja grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, koji se provodi od svibnja ove godine te projekt koji planiraju prijaviti za sufinanciranje iz fondova EU, a riječ je o modernizaciji i razvoju javnog prijevoza u Gradu Osijeku.
Uz razvojne planove Osijeka i Osječko-baranjske županije predstavljen je i projekt Lučke uprave Osijek, terminal za pretovar rasutih tereta u Luci Osijek, za koji Lučka uprava priprema aplikaciju za prijavu u programsko razdoblje 2014.-2020.
 
Na sastanku su uz navedene korisnike bili prisutni i predstavnici Koordinacijskog tijela - Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva financija, Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta EU, kao Posredničkog tijela razine 2 i unutarnje revizije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Pomoćnik ministra za fondove EU Luko Vuletić zaključio je sastanak te najavio sljedeći u redovnom terminu, tijekom svibnja ili lipnja 2016. godine, nakon čega su sudionici sastanka obišli Luku Osijek na području Nemetina te lokaciju budućeg projekta izgradnje terminala za pretovar rasutih tereta u Luci Osijek.