Mapa weba
HR GB
Modernizacija željeznica
Unutarnja plovidba
Cestovni promet
Zračni promet
Priprema projekata
Tehnička pomoć
Strukturni fondovi Strukturni fondovi

Proslava Dana Europe

Zagreb, 9. svibnja 2015.
 
Proslava Dana Europe, koji je ove godine obilježen u znaku okusa i zvukova Europe, održao se u subotu, 9. svibnja na Europskom trgu u Zagrebu, a okupio je predstavnike 17 europskih zemalja koje su građane upoznavali s  gastronomskom i kulturnom ponudom zemalja članica Europske unije.

Osim o gastronomskoj ponudi Europske unije građani su se na informativnom punktu mogli upoznati s projektima koji se sufinanciraju iz fondova EU, a koje je predstavljalo dvadesetak državnih institucija i agencija koje sudjeluju u programima i projektima financiranim iz Europske unije.
 
Također su se mogli informirati o projektima koje provodi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i resorne tvrtke, a kojima se modernizira željeznička infrastruktura, unaprjeđuje sustav unutarnjih plovnih putova te izrađuje dokumentacija u svim prometnim sektorima, a posebice u novom sektoru gradske, prigradske i regionalne mobilnosti.

Uz brošuru kroz koju su objašnjena ulaganja usmjerena u razdoblju 2007.-2013. godine, građani su mogli čuti što se u sektoru prometa planira u idućem razdoblju 2014.-2020. godine, a riječ je o 10 milijardi kuna za projekte u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom, gradsko-prigradskom i regionalnom prometu te unutarnjoj plovidbi. Proslava Dana Europe okupila je brojne zainteresirane građane, ali i predstavnike institucija Europske komisije i Parlamenta u Republici Hrvatskoj, nadležnih ministarstva i hrvatskih zastupnika u EU Parlamentu.

„Europska unija je kuća svih nas, svih zemalja koje su u njoj, a ima još nekoliko stanara za koje se nadamo da će se pridružiti u godinama koje su pred nama.“, rekla je na otvorenju pro slave prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić te dodala kako je prije dvije godine Hrvatska još nije bila punopravna članica, a već danas se osjećamo kao da smo oduvijek u Europi.
Nazočnima se obratio i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, koji je podsjetio da se danas obilježava 65. obljetnica nastanka Europske povelje, koje je od ideje postala lijepa stvarnost.

U nastavku programa sa zainteresiranim građanima razgovarali su hrvatski zastupnici u europskom parlamentu Andrej Plenković, Tonino Picula i Davor Škrlec, nakon čega su okupljeni građani mogli sudjelovati u kvizu i odgovarati na pitanja vezana uz Europsku unije te uživati u koncerti Jacquesa Houdeka, čime je ove godine završena proslava Dana Europe.