Mapa weba
HR GB
Modernizacija željeznica
Unutarnja plovidba
Cestovni promet
Zračni promet
Priprema projekata
Tehnička pomoć
Strukturni fondovi Strukturni fondovi

Proslava Dana Europe

Obilježavanje Europskog tjedna započelo je 7. svibnja 2016. cjelodnevnim događanjem na Europskom trgu u Zagrebu. EU Piknik tema je ovogodišnje proslave Dana Europe, a obilježena je tipičnim specijalitetima zemalja članica Europske unije čija su veleposlanstva u Hrvatskoj.

Osim gastronomije, posjetitelji su  imali priliku upoznati se s programima i projektima financiranim iz Europske unije. Tako je i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture bilo dio ovog događanja, te je na svom informacijskom centru predstavilo projekte modernizacije željezničke infrastrukture, projekte kojima se unaprjeđuje sustav unutarnjih plovnih putova te izrađuje dokumentacija u svim prometnim sektorima, a posebice u novom sektoru gradske, prigradske i regionalne mobilnosti, a koji se financiraju iz fondova Europske Unije.  

Predstavljeni su najznačajniji infrastrukturni projekti koji se financiraju iz Operativnog programa Promet 2007.-2013., a to su Razvoj Zračne luke Dubrovnik, Izgradnja mosta kopno-otok Čiovo u Trogiru sa spojnim cestama, Izgradnja zaobilaznice grada Vodica, Izgradnja nove željezničke pruge za prigradski promet na dionici Gradec - Sveti Ivan Žabno te Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo - Križevci​.  Za projekte koji će se financirati iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture na raspolaganju ima oko 10 milijardi kuna,  gdje se sektor prometa nalazi unutar Prioritetne osi 7 -  Povezanost i mobilnost.

Program obilježavanja Dana Europe započeo je u 10 sati, a nazočnima se obratio voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević. Istaknuo je kako je velika čast i zadovoljstvo biti dio projekta koji radi na stabilnosti i miru na ovom kontinentu, te za prosperitet i bolji život.
Pomoćnica ministra vanjskih i europskih poslova Zrinka Ujević kazala je kako je Dan Europe dan kada se slavi mir i jedinstvo u EU, začetak ideje Unije, europske vrijednosti i prije svega zajedništvo. "Mi u Hrvatskoj vjerujemo u europski projekt, s tom vjerom smo pregovarali o članstvu i u toj vjeri dalje nastavljamo biti aktivnom članicom EU-a" , naglasila je pomoćnica Ujević.

Eurozastupnici Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Jozo Radoš i Davor Škrlec kao i predstavnici veleposlanstava država članica u Republici Hrvatskoj pridružili su se građanima na proslavi na otvorenom.
Proslava Dana Europe, između ostaloga, imala je za cilj i promovirati održive načine prijevoza i motivirati što veći broj građana na ekološke načine kretanja gradom, odnosno biciklom.

Orange Bike Ride dio je "Europskog biciklističkog izazova" koji traje od 1. do 31. svibnja, a pobjednik će biti grad čiji građani skupe najviše prijeđenih kilometara biciklom, koji se broje uz pomoć mobilne aplikacije.

Proslava Dana Europe u Zagrebu završila je u stilu, koncertom Soul Fingersa i Marka Tolje. Europski se tjedan svečano obilježava diljem Hrvatske u organizaciji trinaest  informacijskih centara Europe Direct te četiri  Europska dokumentacijska centra.