Mapa weba
HR GB
Modernizacija željeznica
Unutarnja plovidba
Cestovni promet
Zračni promet
Priprema projekata
Tehnička pomoć
Strukturni fondovi Strukturni fondovi

Predstavljeni projekti CEF-a na riječkom prometnom pravcu

U nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića u srijedu 19. srpnja u Rijeci su predstavljeni razvojni projekti koje provode Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura, a koji se sufinanciraju sredstvima Europske unije iz Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility – CEF). 
Riječ je o ukupno devet projekata koji se nalaze na Riječkom prometnom pravcu, a za čije je financiranje odobreno gotovo 2,6 milijarde kuna.
Neki od predstavljenih projekata su: Navedeni projekti nalaze se na riječkom prometnom pravcu koji povezuje Luku Rijeka željeznicom do granice s Mađarskom. Realizacijom navedenih projekata osposobiti će se željeznički sustav za ravnopravno i konkurentno sudjelovanje na europskom transportnom tržištu te bolje prometno povezati riječka luka što će imati dugoročan utjecaj na povećanje konkurentnost ove najveće hrvatske luke.
 
 
“Ulaganja u luku Rijeku mogu dostići svoj puni potencijal jedino ukoliko paralelno razvijamo željezničku infrastrukturu, ali i cestu D403. Na tome intenzivno radimo i to upravo pokazuju danas predstavljeni projekti čija je važnost prepoznata i na europskoj razini i dio su strateškog opredjeljenja Vlade Republike Hrvatske za unaprjeđenje prometnog sektora”, rekao je u Rijeci ministar Oleg Butković. Ministar Butković je nadalje pojasnio kako je i nova luka Krk, zajedno sa željezničkim pravcem, uvrštena u Strategiju prometnog razvoja Republike Hrvatske, koju će Vlada usvojiti do kraja kolovoza te najavio objavu natječaja za koncesiju Zagrebačke obale, koja se također nastavlja financirati sredstvima iz CEF-a. 
 
Devet predstavljenih projekata samo je dio od ukupno 32 odobrena projekata iz CEF-a za čije je financiranje odobreno 3,2 milijarde kuna što je čak 93,05 posto ukupnih sredstava CEF-a koje Hrvatska ima na raspolaganju za razvoj bolje prometne povezanosti.  

Međutim, uz sredstva iz CEF programa, za ulaganja u prometnu infrastrukturu i usluge Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koristi i sredstva iz EU Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz kojeg ugovorene vrijednosti dosežu iznos od 7,6 milijardi kuna (80% od dodijeljenih 9,9 milijardi kuna koje stoje na raspolaganju za razvoj prometa).

Odobravanjem 3,2 milijarde kuna iz CEF-a  i ugovaranjem 7,6 milijardi kuna iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ trenutna ukupna ulaganja u razvoj prometne infrastrukture i usluga koja se sufinanciraju EU sredstvima iznose 10,8 milijardi kuna.