Mapa weba
HR GB
Modernizacija željeznica
Unutarnja plovidba
Cestovni promet
Zračni promet
Priprema projekata
Tehnička pomoć
Strukturni fondovi Strukturni fondovi

Potpisani ugovori sa Zračnom lukom Dubrovnik za realizaciju projekta „Razvoj zračne luke Dubrovnik“

DUBROVNIK, 22.05.2015.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić potpisali su danas Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 1.114.694.605,00 kuna, kojim će se Zračnoj luci omogućiti sklapanje ugovora s izvođačima radova za realizaciju projekta Razvoj Zračne luke Dubrovnik.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su pomoćnik ministra Luko Vuletić te predstavnici suvlasnika ZL Dubrovnik dubrovačko-neretvanski dožupan Davorko Obuljen, gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i načelnik Općine Konavle Luka Korda. Svečanom trentuku prisustvovali su i voditelj za Austriju, Sloveniju i Hrvatsku iz Opće uprave za Regionalnu politiku i urbanizam Europske komisije Raphael Goulet, te predstavnici JASPERS zajedničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke.

Prilikom potpisivanja Ugovora ministar Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako će se projekt financirati novcem Europske investicijske banke u okviru tzv. „Junckerova fonda“, a za što nisu potrebne državna jamstva, te da je samim time financijska konstrukcija istog zatvorena.

Govoreći o problemu cestovne povezanosti grada Dubrovnika i Zračne luke Dubrovnik, ministar je kazao kako se isti rješava i kroz masterplan  prometne povezanosti županije, koji je u izradi, te najavio skorašnji početak izrade studije izvodljivosti buduće brze ceste Dubrovnik - Ćilipi, budući Hravtske ceste upravo pripremaju za to objavu natječaja.

Direktor Zračne luke Roko Tolić iskoristio je svečanu priliku i zahvalio Vladi RH na podršci, jer se bez njezine pomoći otprije započeti radovi u zračnoj luci ne bi mogli završiti. Ujedno, podsjetio je sve okupljene da se realizacijom projekta dugoročno rješava problem kvalitetne prometne povezanosti grada i županije, a važan je među ostalim i za razvoj turizma na
dubrovačkom području.

Gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić izrazio je zadovoljstvo činom potpisivanja Ugovora te dodao kako se nada završetku svih radova u planiranim rokovima.

Raphael Goulet, predstavnik Opće uprave za Regionalnu politiku i urbanizam Europske komisije, također je izrazio zadovoljstvo dosad učinjenim te zahvalio na uspješnoj suradnji svima koji su sudjelovali na projektu i bez kojih ne bi bio moguć napredak u provedbi istog.

Nakon potpisivanja Ugovora s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić potpisao je Ugovor s izvođačima radova.

U ime tvrtke KFK Tehnika d.o.o, koja s tvrtkom Kamgrad d.o.o., čini zajednicu ponuditelja Ugovor za radove na pristanišnoj zgradi dio „C“, potpisao je Emil Krajcarek, direktor te tvrtke.

Potpisani Ugovor s izvođačima radova vrijedan je 476.503.472,31 kuna, bez PDV-a, a početak radova očekuje se u lipnju ove godine.
Ovaj dio realizacije projekta „Razvoj zračne luke Dubrovnik“, koji se sufinancira iz fondova Europske unije i Operativnog programa 2007 – 2013,  bit će završen do kraja 2016. godine.

Gradit će se zgrada putničkog terminala s nadstrešnicom, a novim dijelom zgrade riješit će se dugoročno pitanje putničkog kapaciteta zračne luke. Usto, rješava se i pitanje uspostave novih sustava prtljage, sigurnosti i dobra priprema za uspostavu schengenske granice.

Ovo je prvi od 15 ugovora koliko će ih ukupno ZL Dubrovnik potpisati u okviru projekta „Razvoj zračne luke Dubrovnik“ koji će kad bude realiziran u potpunosti za narednih 30-tak godina zadovoljavajuće odgovoriti na buduću potražnju u zračnom prometu dubrovačke regije, poboljšati sigurnost, na tehničke i operativne standarde te učinkovitost zračne luke.

S obzirom na to da je međunarodna pristupačnost osigurana uglavnom zahvaljujući zračnoj luci, projekt „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“ značajno će pridonijeti rješavanju problema prometne izoliranosti ovog područja.

Prethodno je, 21. svibnja u Dubrovniku održan sastanak Odbora za praćenje Operativnog programa Promet 2007.–2013. (OPP), kojim je, ispred Upravljačkog tijela OPP-a, predsjedao Luko Vuletić, pomoćnik ministra za infrastrukturu i fondove EU, a ispred Europske Komisije sastanku su prisustvovali Raphael Goulet, Robert Szucs i Sabine Germe iz Opće uprave za regionalnu politiku i urbanizam te predstavnici Europske investicijske banke i JASPERS tima, zajedničke pomoći Europske komisije.

FOTOGALERIJA