Mapa weba
HR GB
Modernizacija željeznica
Unutarnja plovidba
Cestovni promet
Zračni promet
Priprema projekata
Tehnička pomoć
Strukturni fondovi Strukturni fondovi

Održana radionica „Učinkovito upravljanje projektima“

U Zagrebu, 3. listopada 2016.
 
U ponedjeljak 03. listopada 2016. godine u prostorijama Uprave za fondove EU u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture u Zagrebu održana je radionica pod nazivom „Učinkovito upravljanje projektima“, koja je za cilj imala upoznati zaposlenike s životnim ciklusom projekata, odnosno načinom na koji se prati provedba i upravlja projektima koji se financiraju iz fondova EU unutar Uprave.
Sudionici radionice tako su mogli čuti koje su uloge Uprave za fondove EU, kako se dolazi do projekata, tko objavljuje pozive za dodjelu sredstava, tko ugovora projekte, tko i na koji način prati provedbu projekata kroz sustav upravljanja i kontrole u programskom razdoblju 2007-2013. i sl. 
Životni ciklus EU projekta  prikazan je i objašnjen kao sustav upravljanja i kontrole kroz programiranje i partnerski sporazum s posebnim osvrtom na odabir i ugovaranje projekata, ex-ante provjere javne nabave i zahtjeva za isplatu predujma, ex-post kontrole, plaćanja i povrate, provjere na licu mjesta, upravljanje ugovorima, ovjeravanje, revizije, praćenje i izvještavanje te upravljanje nepravilnostima.
U praktičnom dijelu radionice održana je grupna vježba u kojoj su sudionici prezentirali strukturu i obveze pojedinih organizacijskih jedinica (sektora, službi i odjela) unutar Uprave za fondove EU Ministarstva. Dio radionice bio je posvećen diskusiji o provedbi prioritetnih osi i ciljevima  Operativnog programa Promet u nadležnosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, o pitanjima državnih potpora, razlici između ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovora o uslugama/radovima/isporuci robe, te o procesu EU financiranja po principu podijeljenog upravljanja.
U završnom dijelu radionice prezentirana je važnost poštivanja rokova kroz primjere procesa i rokove, zašto je važno prilikom provedbe projekta biti proaktivan, pratiti korisnika, upozoravati na rokove i sl., odnosno, sve ono što zapravo i čini uspješno upravljanje projektima.
Radionice ovakvog tipa izuzetno su važne i potrebne zbog sustavnog uvođenja u rad i educiranja novopridošlih zaposlenika koji tek počinju s radom na projektima, kao i kontinuiranog educiranja i informiranja ostalih zaposlenika o eventualnim izmjenama, odnosno nadogradnja o najvažnijim i ključnim obvezama u procesu upravljanja projektima.