Mapa weba
HR GB
Modernizacija željeznica
Unutarnja plovidba
Cestovni promet
Zračni promet
Priprema projekata
Tehnička pomoć
Strukturni fondovi Strukturni fondovi

Održana radionica ''Faziranje projekata u Programskom razdoblju 2007- 2013, Faziranje prometnih projekata u Slovačkoj''

U srijedu, 13. srpnja 2016. godine u prostorijama Uprave za fondove EU u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture u Zagrebu održana je radionica koja je imala za cilj informirati i savjetovati suradnike iz Hrvatske od strane Slovačkih stručnjaka, a vezano uz faziranje prometnih projekata u programskom razdoblju 2007-2013., odnosno za financiranje velikih infrastrukturnih projektata čija će provedba trajati tijekom dva financijska razdoblja.
 
Radionicu pod nazivom ''Faziranje projekata u programskom razdoblju 2007.- 2013.,faziranje prometnih projekata u Slovačkoj'' održali su predstavnici tvrtke Deloitte iz Slovačke,  Iveta Šimuneková, Ľuboš Ďurič i Ján Kocák.
Na primjerima uspješnih projekata iz Slovačke navedeni stručnjaci predstavili su rješenja vezana za projekte čije su prijave poslane Europskoj komisiji te za projekte koji su odobreni, zatim kako osigurati revizijski trag i kako smanjiti rizik povezan s korištenjem sredstava iz fondova EU. 
Također, odgovoreno je na pitanja i nedoumice koje su sudionici radionice imali vezano uz administraciju i financiranje građevinskih radova, te je objašnjen postupak primjene starog programskog razdoblja, kao i priprema projekata u novom programskom razdoblju 2014.-2020.

Interaktivna radionica održana je za predstavnike Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, predstavnike Zračne luke Dubrovnik i HŽ Infrastrukture kao korisnike projekata koji se planiraju fazirati te za predstavnike Središnje agencije za ugovaranje i financiranje i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije.

Zaključci koji su doneseni na ovoj radionici uvelike će pomoći u daljnjem radu na faziranju projekata. Savjetovano je da se o faziranju treba ozbiljnije razgovarati i sa korisnicima i sa izvođačima radova. Češća komunikacija sa predstavnicima iz Europske komisije o fazama projekta imat će pozitivne učinke. Priprema tražene i odgovarajuće dokumentacije, kao što su: smjernice, metodologija (interni priručnik procedura), priručnici za prijavitelje, pozivi na dostavu prijedloga faznosti, izmjene i dopune grant ugovora i kriterij odabira omogućit će brže i efikasnije ostvarenje ciljeva.