Mapa weba
HR GB
Modernizacija željeznica
Unutarnja plovidba
Cestovni promet
Zračni promet
Priprema projekata
Tehnička pomoć
Strukturni fondovi Strukturni fondovi

Održana Prva konferencija o Instrumentu za povezivanje Europe u prometu (CEF)

2. lipnja 2016. godine u Splitu je održana konferencija o Instrumentu za povezivanje Europe u prometu s naglaskom na implementaciji projekata. Uz naglasak na implementaciju CEF projekata, raspravljalo se i o uspješnoj realizaciji te praćenju projekata.

Ova konferencija je okupila sudionike koji su uključeni u upravljanje CEF projektima, kao što su trenutni i potencijalni korisnici, predstavnici Glavne uprave za mobilnost i promet (DG MOVE), Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), predstavnici  Zajedničke pomoći za potporu projektima u europskim regijama (JASPERS) te predstavnici ministarstava zemlja članica koji upravljaju CEF-om i drugi.

Predstavnica Opće uprave za mobilnost i promet Europske komisije, Lia Potec predstavila je napredak i rezultate postignute nakon zatvaranja 1. CEF poziva za dostavu prijedloga.
Predstavnik slovačkog Ministarstva prometa osvrnuo se na dosadašnja iskustva u upravljanju CEF prometnim projektima, a predstavnica slovenskog Ministarstva prometa Elvisa Bilić spomenula je njihova iskustva, naglasivši kako je Slovenija povukla oko 52 milijuna eura u okviru programa TEN-T u razdoblju od 2004. do 2013. godine.

Beatrix Horvath, predstavnica Ministarstva nacionalnog razvoja u Mađarskoj predstavila je pozitivne primjere i zaključke do kojih su došli upravljanjem u CEF prometnim projektima.
Michal Ziliak, u ime INEA-e govorio je o zahtjevima i uvjetima za uspješnu implementaciju CEF prometnih projekata.

Predstavnici Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture te predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe pokazali su primjere uspješne projektne prijave na CEF i napredak u implementaciji projekta.
Predstavnici Lučke uprave Rijeka skrenuli su pozornost na Luku Rijeku koja je najveća luka u Hrvatskoj. Izlaz prema Europi predstavlja veliki potencijal za transport bilo koje vrste tereta, a također je i drugi ekonomski centar, dok je Rijeka treći po veličini hrvatski grad.

Predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe govorili su o izradi tehničke studije provedivosti razvoja i validacije zračnog prostora bez ruta (Free Route Airspace –FRA) u ukupnom zračnom prostoru svih država članica FAB CE.
Ova investicija vrijedna je nešto manje od 4 milijuna  eura, od čega će čak 50 posto biti sufinancirano sredstvima CEF-a.

Ovo je prva održana konferencija od tri koje su planirane za 2016. godinu. Početkom rujna u Rijeci će se održati druga konferencija koja će staviti naglasak na financiranje CEF projekata. Treća konferencija održat će se krajem godine u Zagrebu, a bit će spojena s info danima za 3. CEF poziv za dostavu prijedloga te će biti usmjerena na prijavu projekata.


U prilogu:

Prezentacija CEF- DG MOVE
Prezentacija CEF- Slovačka
Prezentacjia CEF- Slovenija
Prezentacija CEF- Mađarska
Prezentacija CEF- JASPERS
Prezentacija CEF- INEA
Prezentacija CEF- Škrljevo
Prezentacija CEF- Brajdica
Prezentacija CEF- Rijeka
Prezentacija CEF- Hrvatska kontrola zračne plovidbe