Mapa weba
HR GB
Modernizacija željeznica
Unutarnja plovidba
Cestovni promet
Zračni promet
Priprema projekata
Tehnička pomoć
Strukturni fondovi Strukturni fondovi

Održan 3. Sastanak Odbora za praćenje Operativnog programa Promet 2007.-2013.

Zagreb, 19. studeni 2014
 
U srijedu, 19. lipnja u Zagrebu je održan treći sastanak Odbora za praćenje Operativnog programa Promet 2007.–2013. (OPP), kojim su predsjedali Luko Vuletić, pomoćnik ministra za infrastrukturu i fondove EU i Dubravka Đurkan Horvat, načelnica Sektora za fondove EU kao Upravljačkog tijela OPP-a.
Uz članove Odbora za praćenje, sastanku su ispred Europske Komisije nazočili Raphael Goulet, Robert Szucs i Sabine Germe iz Opće uprave za regionalnu politiku i urbanizam, te predstavnici JASPERS tima.
Ovom prilikom pomoćnik Vuletić izvijestio je Odbor za praćenje da je modifikacija Operativnog programa Promet 2007.-2013. službeno poslana Europskoj komisiji putem SFC2007 13. studenoga 2014. godine te istaknuo da se nada da će se time osigurati uspješna provedba Operativnog programa.

Također je izvjestio Odbor za praćenje kako je u okviru Operativnog programa Promet ukupno potpisano 28 ugovora ukupne vrijednosti 95.456.261,88 eura, od kojih je većina potpisana u pretpristupnom razdoblju te četiri Grant ugovora ukupne vrijednosti 10.220.746,56 eura. Do tada je završeno 11 ugovora.
Svi članovi Odbora za praćenje prethodno su dobili potpisani Zapisnik s 2. sastanka Odbora za praćenje, održanog 12. lipnja 2014. godine u Opatiji, a budući nije bilo primjedbi Zapisnik je usvojen.

Dubravka Đurkan Horvat, načelnica Sektora za fondove EU zahvalila je svima na dosadašnjoj suradnji i prezentirala osnovne pokazatelje provedbe Operativnog programa Promet u odnosu na prošli sastanak. U okviru Prioritetne osi 1. potpisan je jedan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a usuglašena su još 22 Ugovora, koji bi trebali biti potpisani i javno prezentirani 21. studenoga 2014. godine. Istaknula je i kako je održano pet poziva za dostavu projektnih ponuda.

Tijekom izvjećivanja predstavljen je i projekt Dugo Selo - Križevci, kao najzreliji projekt Prve prioritetne osi, za koji je postupak javne nabave u završnoj fazi, nacionalna procedura odabira je odrađena, a odluka Europske komisije je također u završnoj fazi. Broj projekata i projektnih ideja koji su se javili na raspisane pozive je 83.                        Postupkom evaluacije je 25 projekata prihvaćeno za sufinanciranje, a do sada su ukupno potpisana 2 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost alociranih sredstava u svim pozivima je 14.150.000,00 eura. Đurkan Horvat je naglasila kako su u tijeku tri važna poziva vezana uz željeznički i pomorski sektor te sektor gradske/regionalne mobilnosti.
Također su iznesene informacije vezano uz provedbu Prioritetne osi 2. i 3. U prioritetnoj osi 2, koja se odnosi na  Unapređenje sustava unutarnje plovidbe u tijeku su 3 ugovora, a Ugovor za Riječni informacijski sustav je u postupku javne nabave. Vjeran Bašić, voditelj Odjela za projekte tehničke pomoći izvijestio je da je u sklopu Prioritetne osi 3. potpisano 9 ugovora, završena 3, a još 6 ih je u provedbi, među kojima su i 2 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjena za pomoć Upravljačkom tijelu i Posredničkom tijelu razine 2.
Financijske podatke Operativnog programa Promet iznijela je Martina Škvorc, voditeljica Službe za financijsko upravljanje, koaj je istaknula da je vrijednost ugovorenih i odobrenih ugovora 97,33 milijuna eura, a planiranih ugovora (projekt Dugo Selo-Križevci, Zračna luka Dubrovnik, cestovni projekti i pozivi za dodjelu sredstava) 138,85 milijuna eura. Također je predstavljeno kako će se utrošiti sredstva koja su dodijeljena do kraja programskog razdoblja.
Uz članove Upravljačkog tijela Operativnog programa Promet i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije, prezentacije su održali i korisnika projekata Operativnog programa Promet, koji će se financirati u narednom razdoblju. Tihomir Lažeta iz HŽ Infrastrukture predstavio je projekt Izgradnje drugog kolosijeka i rekonstrukcija pruge na dionici Dugo Selo - Križevci, Roko Tolić iz Zračne luke Dubrovnik predstavio je projekt Razvoj zračne luke Dubrovnik, a Boris Majić iz Hrvatskih cesta predstavio je projekt Most Čiovo sa spojnim cestama.
 
Sljedeći sastanak Odbora za praćenje Operativnog programa Promet 2007.-2013. najavljen je u redovnom terminu, tijekom proljeća 2015. godine.