Mapa weba
HR GB
Modernizacija željeznica
Unutarnja plovidba
Cestovni promet
Zračni promet
Priprema projekata
Tehnička pomoć
Strukturni fondovi Strukturni fondovi

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovat će na na svečanom otvorenju Tjedna EU fondova

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovat će u ponedjeljak , 7. ožujka 2016. godine na svečanom otvorenju Tjedna EU fondova. Navedeni  informativno-edukativni događaj organizira  Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i drugim partnerskim institucijama, a održat će se od 7. do 11. ožujka 2016. u Kongresnom centru Forum Zagreb.

Svrha ovog petodnevnog događanja je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti sve mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova,  kao i dobrobiti koju oni nose Republici Hrvatskoj.  Na otvorenju Tjedna EU fondova  Ministar Oleg Butković predstavit će prometna ulaganja  u Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.-2020., a koja će se provoditi kroz prioritetnu os 7. Povezanost i mobilnost.  Za ulaganja u prometnu infrastrukturu predviđeno je nešto više od  milijardu eura, od čega  je 400 milijuna eura predviđeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj,  a 910 milijuna eura iz Kohezijskog fonda.  

Prioriteti financiranja i u ovom programskom razdoblju su povećanje stupanja korištenja i relevantnosti željezničke mreže za što je osigurano 500 milija eura te na financiranje projekata u cestovnom sektoru za što je osigurano 400 milijuna eura. Uz željezničke i cestovne projekte  znatna sredstva bit će usmjerena na poboljšanu dostupnost Dubrovnika zrakom, odnosno razvoj Zračne luke Dubrovnik za što je u tom razdoblju predviđeno 100 milijuna eura, a za projekte urbane/regionalne mobilnosti i gradsko-prigradski promet kojim se planira povećati broj prevezenih putnika u javnom gradskom prijevozu, 170 milijuna eura. Za poboljšanje dostupnosti naseljenih otoka stanovnicima i povezivanje otoka s kopnom osigurano je 80 milijuna eura.

Također, u sklopu trećeg  dana Tjedna pod nazivom "Znanost, tehnologija i mobilnost", koji će se održati 09. ožujka, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture detaljnije  će predstaviti mogućnosti ulaganja u prometni sektor, aktivnosti koje će se financirati kao i plan poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u 2016. godini.